Dramatisk ökning av bedrägerier på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bedrägerier via internet ökar dramatiskt, på bara ett år har de gått upp med 55 procent. Dalapolisen berättar att det är tre typer av bedrägerier som är särskilt vanliga just nu och som man ska se upp med.

De vanligaste metoderna är dels den ”amerikanske generalen”. Det är ett klassiskt sol-och-vår-bedrägeri av en man som på nätet falskeligen utger sig för att vara amerikansk general eller något liknande som låter respektabelt. Han raggar upp svenska kvinnor på nätet och säger att han vill komma och hälsa på dem.

Men just då hamnar han i ekonomiska problem och ber om pengar för att kunna lösa sina skulder och få råd med flygbiljetten. Dessa falska generaler krossar både kvinnors hjärtan och ekonomi.

Wishing är en annan metod

En annan metod är så kallad wishing, att bedragaren ringer upp och utger sig för att vara från banken. De säger ofta att de vill kolla att kundens internetbank fungerar bra nu igen efter ett haveri. Genom att tala lugnt och vänligt vinner de förtroende och lurar sedan människor att logga in på sin internetbank via dosa eller mobilt bank-ID. Då kommer bedragaren åt kontot och kan flytta pengar därfirån.

Kapningar av kontokortnummer

En tredje bedrägerimetod är att kapa eller stjäla kontokortnummer. Med dessa nummer genomförs sedan olika typer av köp utan att kontokortet ens funnits hos bedragaren. Det kan ha legat i din egen plånbok hela tiden. Men pengarna är borta!

I klippet ger polisen tips om hur du bäst skyddar dig mot bedrägerier över internet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.