Dricksvatten och avlopp avgörande för turistboomen kring Idre – ”Vi måste planera nu annars måste vi bromsa takten”

Uppdaterad
Publicerad

Älvdalens kommun tittar numera 15 år framåt i tiden – allt för att kunna hinna med att både bygga ut reningsverket i exempelvis Idre och även vattenverk inför framtiden.

– Det här byggtempot har vi aldrig varit med om förr, säger kommundirektören Stefan Linde.

Kommunen behöver till och med se över antalet anställda som arbetar med byggfrågor. Högen av detaljplaner och framtidslösningar växer, inte minst i det norra kommunänden. Skidanläggningarna som Himmelfjäll, Idre fjäll och Fjätervålen har lagt fram sina visioner som innebär tusentals nya bäddar över hela området.

Ser ni att ni från kommunen måste bromsa något eller handlar allt om strategisk planering för att hinna med till exempel infrastruktur?

– Om vi inte lyckas få till alla tillstånd vi har, så måste vi bromsa utvecklingen. Där är vi inte än men om vi inte börjar planera nu så kommer vi hamna där, säger Stefan Linde, kommundirektör i Älvdalen.

Bara inom några år, år 2025, kan reningsverket i Idre behöva bygga ut. Vattenverk håller på att byggas för att säkra dricksvattnet till de kommande byggprojekten.

– Vi hoppas kunna ta det nya vattenverket i bruk 2024-2025 någon gång, men där skulle kunna vara bekymmersam om exploateringen går för fort, berättar Nodavas VA-chef Mats Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.