Foto: SVT

Drönarpiloten om nya reglerna: ”Har drabbat oss entusiaster för hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 januari gäller nya regler för den som flyger med drönare i hela EU där det krävs körkort och registrering av alla som flyger med drönare. Det här har drabbat entusiasterna hårt enligt drönarpiloten Oscar Nilsson.

Enligt Transportstyrelsen finns cirka 400 000 fjärrpiloter, varav 90 procent flyger drönare på sin fritid som hobby. De nya reglerna som gäller från årsskiftet drabbar de här entusiasterna hårt, enligt Oscar Nilsson som på måndagen gästade SVT:S morgonstudion för att prata om de nya reglerna.

”Går miste om kompetens”

Oscar Nilsson menar bland annat att samhället går miste om entusiasternas kompetens med de nya reglerna som till exempel inte tillåter flygning på samma platser som tidigare.

– Det är så vi bygger kompetens, på hobbynivå, som sen kan gå in i det kommersiella och dela sin kompetens där, säger han.

Men Rémi Vesvre, sakkunnig i drönarregler på Transportstyrelsen, håller inte med om att man kan gå miste om framtida kunniga drönarförare som kan vara viktiga i samhället.

– Tvärtom, jag tror att drönarna kommer att användas till så mycket mer än bara som hobby och att man med det här drönarkortet kan komma att använda drönare som första steg, säger han.

Ska öka integriteten

Med de nya reglerna ska man enklare kunna se vilka operatörer som flyger i ett visst område för att garantera allas integritet.

– Det kommer att vara ungefär som när vi ser på wifi-nätverk att man kommer att se vem som är operatör på vilken drönare, säger Rémi Vesvre.

”Har blivit för mycket leksak”

Henrik Hansson i Borlänge är frilansfotograf och en av de drönarpiloter som finns i Dalarna. Han har tidigare sagt till SVT Nyheter Dalarna att reglerna känns rimliga.

– De gör att det blir någon ordning och reda på detta. Det har blivit lite för mycket leksak av drönare fast det är en sak som faktiskt väger flera kilo och som är i luften och kan ställa till det både för andra saker i luften och på marken om något skulle hända, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.