Foto: Bengterik Busk/SVT

Dumpades i gruvhål i Långshyttan

Uppdaterad
Publicerad

När den 60-åriga kvinnan dödats stoppade man henne i plastsäckar som man tejpade ihop med silvertejp, sedan dumpade man kroppen i vattnet i ett gruvhål utanför Långshyttan i södra Dalarna.

Detaljerna framkom när en av de huvudmisstänkta – en 20-årig kvinna – förhördes under rättegångens andra dag i Falu tingsrätt.

Läs mer: Detta har hänt

Kvinna mördad i Långshyttan

Elva personer åtalade

Det är sammanlagt elva personer – sex män och fem kvinnor – som är åtalade för inblandning i mordet. Nio av dessa är fortfarande häktade och de har handfängsel när de förs in och ut ur rättssalen, men inte under själva förhandlingarna.

De misstänkta sitter på rad, med försvarsadvokaterna emellan sig.

Offret, en 60-årig kvinna, saknades i slutet av juni av anhöriga. I början av juli hittades hon mördad och dumpad i gruvhålet.

Bekanta med kvinnan

De elva misstänkta var bekanta med kvinnan och hade lånat pengar av henne. När hon krävde att få tillbaka pengarna var det flera av de nu misstänkta som kände sig hotade. 

Under rättegången på tisdagen framkom det att man började planera hur hon ”kunde försvinna”.

Man bjöd med kvinnan till en grillfest vid en sjö där man tänkte döda henne, men där var det andra människor som också grillade.

Ströp henne i bilen

Sju av de misstänkta åkte då tillsammans med kvinnan mot Långshyttan. De två som satt i ”skuffen” tog fram en lina och bakifrån la de den kring kvinnas hals.

När man kom fram till gruvhålet i Långshyttan hade hon förlorat medvetandet. Där släpades hon ut och knivhöggs. Sedan paketerades hon i plastsäckar och dumpades i vattnet i gruvhålet.

Den 20-åriga kvinna som förhördes på tisdagen berättade att hon var med då den 60-åriga kvinnan dödades men att hon inte vågade ingripa då hon var rädd för den som knivhögg henne.

Använde offrets bankkort

Hon berättade också att hon flera gånger hört att man planerat att döda kvinnan, men att hon trodde att det inte skulle ske.

Sedan kvinnan dödats åkte man till Borlänge och tog ut pengar på hennes bankkort.

Åklagaren frågade hur den 20-åriga kvinnan tänkte när de åkte direkt från Långshyttan och tog ut pengar från offrets kort som de sedan delade upp mellan sig.

– Jag bara tänkte att nu har jag pengar så jag kan köpa droger, svarade hon.

App spelade in samtal

Under polisutredningen visade det sig att den här 20-åriga kvinnan skulle bli ett av åklagarens nyckelvittnen. Hon hade nämligen installerat en speciell app i sin mobiltelefon och den bandar alla hennes telefonsamtal.  Dessa är nu en stor del av bevisningen.

Ytterligare 18 dagar är avsatta för rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet