Dyster snöprognos – skidanläggningar investerar i konstsnö

Uppdaterad
Publicerad

Antalet snödagar vid flera skidanläggningar i Dalarna riskerar att minska till mellan 20 och 60 snödagar, i jämförelse med dagens 160 till 200 snödagar.

Under måndagen släppte SMHI nya snöprognoser och trenden är tydlig- snömängden minskar drastiskt till sekelskiftet.

– Det är först kring år 2050, som vi ser effekten av vårt agerande i dag, säger Elin Sjökvist, projektledare på SMHI.

#vårtklimat

De nya detaljerade analyserna som SMHI presenterat visar att det från södra Dalarna och nedåt i landet kommer att bli ovanligt med ett varaktigt snötäcke vid sekelskiftet. Snösäsongen minskar då med 40 till 80 dagar, jämfört med referensperioden 1961 till 1990.

Klimatförändringar ligger bakom

– De nya resultaten bekräftar tidigare slutsatser, vi får högre temperaturer och mer nederbörd. Analyserna visar tydligt att klimatet påverkas av utsläppen. De största förändringarna sker från mitten av seklet. Det är först då, kring år 2050, som vi ser effekten av vårt agerande i dag, säger Elin Sjökvist.

Drabbar skidanläggningar

Några som påverkas när snösäsongen blir kortare är skidanläggningarna. I Dalarna kommer förändringarna märkas mest vid anläggningarna Romme, Säfsen och Bjursås. Antalet dagar med snötäcke på orterna kan minska till mellan 20 och 60. Det innebär att den konstsnöframställning som anläggningarna har i dag med stor sannolikhet kommer att öka ännu mer.

Säfsens skidanläggning är den sydligaste av de tre, men här finns ännu ingen större oro för utvecklingen, enligt destinationschef Tomas Venuti.

– Tittar vi på slalombacken, för att säkerställa den delen så investerar vi i snösystem, eller snökanoner och det är något som vi gör kontinuerligt, men det är också en del för att säkerställa en bra produkt, säger han.  

Snön påverkar klimatet

Tittar man på temperaturutvecklingen så kommer enligt prognosen årsmedeltemperaturen i Sverige att öka mer än globalt. Här uppskattas ökningen ligga mellan två och sex grader och allra kraftigast blir uppvärmningen i norra Sverige.

– När man tittar på Sverige så är det helt klart under vinterhalvåret som vi kommer se de största förändringarnai temperatur- för snön påverkar klimatet. Om man har mindre snö så försämras förutsättningarna för att skapa kalla luftmassor. Dels för att snön är vit och reflekterar solljus vilket håller temperaturen nere och dels för att snötäcket förhindrar marken från att värma upp luften, säger Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI.

Klimatpolitik avgör

Hur stor den faktiska klimatförändringen blir beror på hur mycket vi kan begränsa utsläppen av växthusgaser. Minskar utsläppen kraftigt kan scenariot se annorlunda ut och för att det ska ske krävs politiska beslut.

– Internationella klimatavtal är av stor vikt, det är ett sådant som ska förhandlas fram vid det stora klimatmötet COP21 i Paris, säger Elin Sjökvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet