Ebba om skolan: ”Att vi presterar sämre beror på lärarbristen”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på behöriga lärare gör att elever presterar sämre resultat – det menar Ebba Källgren som precis gått ut grundskolan i Borlänge. Och enligt de senaste siffrorna från Skolverket är tre av tio lärare i grundskolan obehöriga.

– Lärarna byts ut hela tiden, vi märker verkligen av lärarbristen, säger Ebba Källgren.

Ebba lämnar nu grundskolan och börjar gymnasiet men hon gör det med en kritisk tillbakablick: 

– Jag tycker mycket om mina lärare men det blir problem – många stannar ett år och sedan slutar de och då kan man inte skapa en relation. 

Nationellt problem

Bristen på utbildade lärare är påtaglig i stora delar av landet. Ett ökat elevantal och det faktum att många lärare har gått i pension är några av förklaringarna till bristen.

Dalarna hör till de län som har minst andel behöriga lärare i grundskolan. I Borlänges högstadieskolor, där Ebbas skola ingår, undervisade obehöriga lärare på nästan hälften av heltidslärartjänsterna förra läsåret.

– Läget i Borlänge liksom i hela landet är väldigt allvarligt. Det har det varit ett par år och tyvärr kommer det fortsätta vara så under de närmaste åren, säger chefen för bildningssektorn i Borlänge, Lars Walter.

Sämre resultat

Ebba menar att bristen på lärare gör att elevernas resultat blir sämre – något som utbildningschefen reagerar så här på:

– Jag blir väldigt bekymrad och orolig så klart men jag har samtidigt förtröstan för att man på den skola man går på ska kunna ha ett samtal med sin lärare, vårdnadshavare och skolledning om man känner sig orolig för sin kunskapsutveckling, säger Lars Walter.

På torsdag sänder SVT en debatt från Borlänge om just lärarbristen och hur politikerna vill lösa problemet – där deltar bland annat Ebba Källgren och hon hoppas då få svar från politikerna på hur de vill lösa lärarbristen.

Det råder akut brist på behöriga lärare. Samtidigt saknar många elever tillräckliga kunskaper när de lämnar grundskolan. Hur ska situationen i den svenska skolan lösas? Politisk debatt från Borlänge om skolans framtid med bland annat elever, lärare, Gustav Fridolin (MP) och Jan Björklund (L). Programledare är Inger Ljung-Olsson och Per-Anders Fredriksson.

Sänds i SVT1 kl 20.00 på torsdag och i SVT Play.

Även i SVT1 12/8 och SVT1 13/8

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.