Efter avslöjandet om socialtjänsten i Hedemora – nu agerar omsorgsnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Hedemora har lagt flera orosanmälningar på hög de senaste åren, enligt en granskning som Sveriges Radio har gjort. Nu på onsdagen beslutade omsorgsnämnden att göra en ärendelista över de tre senaste åren.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar socialtjänsten i Hedemora för att ha lagt flera orosanmälningar på hög där 23 barn riskerat att fara illa, rapporterar Kaliber i Sveriges Radio.

Flera lokalpolitiker har velat få till en oberoende utredning om det som har varit. Kommundirektören ser att en hög arbetsbelastning och en omorganisation är en förklaring.

– Under 2015-2016 fick Hedemora kommun ett enormt påslag av en ensamkommande flyktingbarn som blev socialtjänstens arbete. Det här orsakade mycket merarbete för den personalen som fanns. Vi försökte sätta in extra personal och konsulter, men det fick som följd att det blev en tung arbetsbelastning och chefer och medarbetare slutade, säger Annika Strandh, kommundirektör i Hedemora.

I klippet förklarar omsorgsnämndens ordförande Owe Ahlinder (C) om hur han vill att de ska gå till botten med det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.