Efter olyckan – Emil bytte två hjul mot fyra

Uppdaterad
Publicerad

Emil Bergkvist från Torsåker är ett stort löfte i rally-Sverige. Tillsammans med 22-årige kartläsaren Sofie Lundmark från Piteå siktar han på VM

Under lördagen står dock teamet på startlinjen i den första deltävlingen i säsongens rally-SM i Sandviken.

18-årige Emil har ännu inte hunnit gå ut ur gymnasiet, men lyckades på tre och en halv månad under förra säsongen köra upp sig från juniorklassen till toppen bland A-förarna – en bedrift utöver det vanliga.

Men det är som motocrossförare som han har lärt sig grunderna som han nu har nytta av i rallysammanhang.

-Man kan hantera nerverna bättre för att man har kört cross och så har man mycket igen när det gäller konditionen, säger Emil Bergqvist.

Redan som femåring började han köra motocross, men med tiden blev det många  skador – en del allvarliga. Som femtonåring var han med om en olycka som fick honom att tänka om.

– Sista olyckan höll det på att gå riktigt illa. Jag bröt lårbenet – det största benet i kroppen – så då fick det vara nog. För jag vill inte sitta i rullstol hela livet.

Emil Bergkvist och Sofie Lundmark har just blivit ett rallyteam – sannolikt Sveriges yngsta på den här nivån. Co-drivern Sofie har lärt upp sig till kartläsare av sin pappa som också är rallyförare. Och när det blev klart i höstas att Emil skulle satsa stort med sikte på rally-VM så hoppade hans kartläsare av och Sofie tog sig an uppdraget istället.

-Jag behövde inte fundera länge innan jag hade bestämt mig. Vill man komma någon vart så är det här en utmärkt chans, säger Sofie.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.