Efter flera dödsfall i polisarrester är det nu beslutat att Dalarna får tre tillnyktringsenheter. Bilden är en genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter flera dödsfall i arresten – Dalarna får tillnyktringsenheter

Uppdaterad
Publicerad

Tre orter i Dalarna får nu tillnyktringsenheter enligt ett beslut i landstinget. Detta efter att flera personer dött i fylleceller hos polisen.

Det är på lasaretten i Avesta, Mora och Falun som tillnyktringsenheter kommer att stå klara någon gång efter nyår.

Dalarna är sent ute med detta, som har funnits länge i många andra län, och kritik har funnits mot bristande säkerhet och kontroll när berusade har tagits in hos polisen.

Flera dödsfall i Dalarna

Enligt reglerna ska tillsyn ske varje kvart av den som är berusad, och även om polisen gjort de kontrollerna så har alltså flera dödsfall inträffat i Dalarna. Bland annat hittades en kvinna död i polisarresten i Borlänge 2014.

Polisen upplever svårigheter med kontrollerna eftersom de inte är medicinskt utbildade.

Allt detta ska nu kunna bli bättre med TNE på tre orter där både alkohol- och drogpåverkade personer ska kunna tas om hand.

Kostnaden delas

Kostnaderna kommer att delas mellan landstinget som tar halva kostnaden, och alla kommuner i Dalarna som gemensamt tar den andra halvan. Ett år efter start ska sedan utvärdering ske för att se hur detta har fungerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.