Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Hoppas på ett gott bemötande från Avesta kommun” – Folkärna friskola vill starta upp mellanstadiet i Lund igen och kommer under januari att skicka in en ansökan till Skolinspektionen. Foto: Audrey Erath/SVT

Efter Avesta kommuns nedläggning – siktar på friskola i byn Lund

Uppdaterad
Publicerad

I somras gick de sista eleverna ut från skolan i byn Lund, öster om Avesta. Nedläggningen av verksamheten var en del av en kommunal strukturomvandling för att skapa en mer likvärdig skola och för att få en budget i balans. Nu siktar aktiebolaget Folkärna friskola på att starta upp mellanstadiet igen hösten 2023.

Nedläggningen möttes av protester från bybor och föräldrar som sedermera startade aktiebolaget Folkärna friskola. Redan 2020 skickades en ansökan in till Skolinspektionen som man fick avslag på. Nu gör friskolegruppen ett nytt försök, bland annat med hjälp av en jurist, för att få till en förbättrad ansökan som ska klara Skolinspektionens krav.

– Nu har vi gjort ett otroligt mer omfattande arbete i den här ansökan och fått hjälp ifrån Skolinspektionen med frågor från dem som vi var tvungna att följa upp, säger Heléne Thunberg, bosatt i Lund och styrelseledamot i Folkärna friskola.

Intresseanmälningar från hela kommunen

Friskolans målsättning är ett mellanstadie med friluftsprofil, med cirka 60 elever fördelad på tre klasser. Intresseanmälningar har enligt friskolegruppen kommit in från hela Avesta kommun, inte bara från barn som bor i och runt Lund.

– Vi hoppas verkligen att vi ska nå fler grupper i samhället, vi vill ju ha bredd, det är viktigt för alla elevers utveckling och utbildning. Så vi kommer att försöka marknadsföra oss i andra delar av kommunen, säger Heléne Thunberg. 

I klippet: ”Hoppas på ett gott bemötande från Avesta kommun” – nu skickar Folkärna friskola in en ny ansökan till Skolinspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer