Sjuksköterska Caroline Pira riktade kritik mot kommunens öppetider för barnomsorgen. Nu blir det förändring. Foto: Audrey Erath/SVT

Efter kritiken: Hedemora kommun utökar tider för barnomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Hedemora kommun förlänger barnomsorgstiderna med 30 minuter. Beslutet togs av bildningsnämnden efter kritik mot att förskolans öppettider inte fungerar för vårdnadshavare som pendlar till sina jobb eller börjar tidigt.

– Många behöver lämna tidigt, men några behöver hämta sent. Om vi utökar med 30 min så tillgodoser vi det behovet, säger Agneta Andreasson-Bäck (S), ordförande i bildningsnämnden.

Hedemoras barnomsorg öppnar idag dörrarna först 06:30 på morgonen. Något som fått flera vårdnadshavare att reagera. Föräldern Caroline Pira hinner knappt i tid till jobbet i Avesta, där hon börjar jobba klockan sju på morgonen.

– Jag får lämna mitt barn i all hast och ändå kanske inte hinna i tid till jobbet, berättade hon tidigare för SVT Dalarna.

Gjorde enkät bland vårdnadshavare

För att ta reda på hur behovet såg ut skickade Hedemora kommun ut en enkät om omsorgstiderna som 255 vårdnadshavare svarade på. En majoritet ville ha ändrade omsorgstider från 06:30-18:30 till 06:00-18:00, men 40 procent av dem som svarade ville ha 06:00-18:30.

Kommer att kosta 600 000 kronor

Nu har bildningsnämnden i Hedemora beslutat att öppettiderna kommer att vara 06:00 – 18:30.

Nämnden röstade igenom det mest kostsamma alternativet som utretts. Förändringen beräknas kosta omkring 600 000 kronor i och med utökade personalkostnader, pengar som tas från en prioriteringspott, och är tänkt att genomföras från och med årsskiftet.

Hör Hedemoras bildningschef om hur snabbt man kan ställa om i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så snabbt skulle Hedemora kunna ställa om till nya öppettider i förskolan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.