Efter omräkningen: En politiker byts ut

Uppdaterad
Publicerad

En person mister sin fullmäktigeplats och en ny kommer in i hans ställe. Ja, det blev den mest påtagliga konsekvensen efter att Länsstyrelsen Dalarna räknat om handskrivna röster från höstens val.

– Det är skönt att det här blev klart nu och att vi har fått styra upp demokratin, säger Helle Bryn-Jensen som är valansvarig på Länsstyrelen Dalarna.

Det är i Ludvika som det rörs om på en av Sverigedemokraternas stolar. Roland Johansson, som gavs en ordinarie plats efter rösträkningen i höstas, blir nu istället ersättare i kommunfullmäktige. Efter omräkningen av röster har Johan Andersson istället valts in.

Val 2014 – Gävledala

– Han har suttit i fullmäktige för oss tidigare, säger Benny Rosengren, Sverigedemokrat i Ludvika kommunfullmäktige.

Pär Öberg, som har en ledande position i den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, behåller sin plats i fullmäktige. Den enda förändringen kring honom är att han nu sitter på ett mandat för valkretsen Ludvika stad. I den första rösträkningen valdes han in på mandat för Grangärde Säfsnäs valkrets.

– Vi hade ju gärna sett någon annan än Öberg på vår plats, säger Benny Rosengren. 

Anledningen till att Länsstyrelsens personal tvingades räkna om rösterna var att personrösterna hade räknats på fel sätt i höstas.

Omröstningen gjorde också att fler ersättare till Sverigedemokraternas fullmäktigeplatser har kunnat utses i flera dalakommuner.

– Nu finns det ersättare på fler platser vilket är bra för demokratin, säger Helle Bryn-Jensen till SVT Gävledala.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Gävledala

Mer i ämnet