Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Rosén, ordförande i Lerdal-Gärdebyns vägförening i Rättvik, visar på skador som orsakats av översvämningen i Rättvik. Foto: Niko Ago/SVT

Efter översvämningen i Rättvik: ”Vi måste få stöd, vi måste få hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Lerdal-Gärdebyns vägförening har som många andra drabbats av översvämningarna i Rättvik. Omfattande skador gör att man nu efterlyser hjälp från kommunen och staten för att återställa skadorna.

Vägar har spolats bort, stora hål öppnats i trädgårdar, kablar har dykt upp ur jorden och bilar har fastnat och kan inte köras ut från garage eller parkeringar.

Skadorna efter översvämningen märks överallt vart än man går i Rättvik.

Översvämningar i Dalarna 2023

Lerdal-Gärdebyns vägförening har sett flera vägar rasa, men står utan möjlighet eller ekonomi att kunna åtgärda det.

– Vi är en liten vägförening och har inga möjligheter att kunna återställa de stora skadorna på våra vägar här. Vi behöver hjälp och vi hoppas att vi får det, säger Anders Rosén som är ordförande i Lerdal-Gärdebyns vägförening.

”Behöver katastrofmedel”

Ulrika Momqvist (C), kommunstyrelsens ordförande, säger att det är många vägföreningar som drabbats, men att det även gäller kommunens vägar. Hon anser nu att staten måste hjälpa till för att man ska kunna reparera skadorna.

– Det är enorma pengar som behövs för att kunna reparera skadorna och det är svårt för en liten vägförening eller en liten kommun att bära. Vi behöver statlig hjälp i form av katastrofmedel.

Tryck på videospelaren för att se spåren av översvämningen i Rättvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Dalarna 2023

Mer i ämnet