Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varken Trafikverket eller entreprenören får såga ner träden som hotar falla – se den riskabla vägen i Sälen. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Efter snömängderna – träden kan rasa över fjällvägen i Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Flera träd kommer troligen inom kort att rasa över fjällvägen i Sälen. Men de gamla snötyngda granarna i riskområdet får inte sågas ner innan de faller av sig själva.

– Hade vi haft tillgång till vägområdet hade vi givetvis plockat ner dem, säger Per-Olof Sjölander på Trafikverket.

Det ovanligt kraftiga snöandet i Sälenfjällen de senaste veckorna har gjort att många gamla granar i den trånga passagen i Köardalen, strax innan högfjället, har knäckts och rasat ner över riksvägen.

Tvingats stoppa trafiken

Träden har upptäckts i tid och hittills har ingen skadats, men trafiken har stoppats minst fem gånger de senaste veckorna.

Entreprenören Svevia som tagit bort de nedfallna träden räknar med att fler träd kommer att rasa över vägen där inom kort. Men träden får inte tas bort eftersom de står på privat mark utanför det smala vägområdet.

Snart väntas högsäsong i Sälenfjällen med kraftigt ökad trafik.

”Säkra och hålla koll”

– Det är mycket snö kvar i många träd, så vi får räkna med att det kommer att rasa ner fler träd där. Men vi får ju inte ta bort riskträd utan bara säkra själva vägområdet och hålla koll, säger Nisse Byström, platschef på Svevia i Malung.

Bekymret med att det inte är tillåtet att röja utanför vägområdet är inte unikt för Sälen utan finns på flera håll i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.