Efter Skid-VM – miljontals kronor till ny stiftelse

Uppdaterad
Publicerad

15 miljoner kronor av vinsten efter VM i Falun går nu till en ny stiftelse som ska främja kultur- och fritidsaktiviteter på landsbygden i Falu kommun. Men Liberalerna Falun har varit kritiska till bildandet av stiftelsen.

Möjligheten finns att söka pengar ur stiftelsen för kultur och fritidsaktiviteter för barn och unga på landsbygden.

Från början var idén att stiftelsen skulle rikta sig enbart till fritidsaktiviteter på landsbygden, något som Mikael Rosén motsatte sig. Han menar att stiftelsens pengar också kan komma till nytta för exempelvis biblioteken, så att de kan leva vidare på småorterna.

Dalarna – Skid-VM 2015

– Biblioteksfilialer på landsbygden fyller en viktig funktion i samhället, och det är viktigt att även kulturdelen i kommunen ska få ta del av de här pengarna, sade Mikael Rosén (M) under kommunfullmäktiges möte i december 2016.

”VM var ingen ren vinst”

Dietmar Gleich (L) motsätter sig dock förslaget till en stiftelse, och gjorde så även under beslutsgången i kommunfullmäktige. Han tycker att miljonerna skulle ha gått tillbaka in i budgeten istället.

– Målet att stödja verksamheten på landsbygden ser jag inget problem med, men formen är jag tveksam till. Var finns de här stora vinstpengarna från VM egentligen, efter alla avskrivningar som investeringarna inför VM har orsakat? Det är lite som att strö sand i ögonen, för VM var tyvärr ingen vinst enligt mig, sade Gleich.

LÄS MER: Här är slutnotan för skid-VM

”Det är fel att lura faluborna”

Partikollegan Svante Parsjö Tegner (L) är av samma åsikt. Han tycker Falu kommun ska vara öppen gentemot faluborna när det handlar om bakgrunden.

– Själva VM-bolaget gick ju med vinst i genomförandet, med alla rörliga kostnader som tv-intäkter och biljettförsäljning till exempel. Men själva infrastrukturkostnaderna fick ju kommunen stå för, säger Parsjö Tegnér.

– Att få det och se ut som att VM gick med vinst tycker vi är falsk marknadsföring. Det är fel att lura faluborna och tro att VM bara gick bra, när det låg så mycket mer kostnader bakom.

– Men visst är det smart att invånare genom stiftelsen kommer prata om VM under rätt många år framåt, då kanske de glömmer kostnaderna, menar Svante Parsjö Tegnér.

Stiftelsens medel ska förbrukas under perioden 2017-2025, enligt beslutet i kommunfullmäktige. Foto: SVT Arkiv

Jonas Lennerthson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden vill ge en större bild av målet med stiftelsen, när han bemöter Liberalernas uttalande.

– Det får stå för dem. Det här är vårt sätt att hantera vinsten av de alternativ vi hade. Naturligtvis har genomförandet kostat en del pengar, men nu har vi valt att en del av pengarna ska gå tillbaka i form av ungdomsverksamhet på landsbygden.

– Jag tänker också att det här är en del  i Falu kommuns vision om Ett större Falun, där man till exempel kan söka pengar till evenemang eller annat som inte bara genomförs i centralorten. På det viset är det ju bra marknadsföring utåt, säger Lennerthson. 

Delas ut under åtta år

Stiftelsens medel ska förbrukas under perioden 2017-2025, enligt beslutet i kommunfullmäktige, och kommer att prioritera verksamhet som barn och unga själva organiserar – och som är öppen för alla. Beviljade bidrag kan endast betalas ut till förening, organisation, studieförbund eller trossamfund, enligt Falu kommun.

– Det här är en del i den politiska majoritetens ambition att satsa på barn och unga. Pengarna är inte tänkta att användas till investeringar i byggnader eller anläggningar, det ska hända saker, säger kommunalrådet Joakim Storck (C) om satsningen på falu kommuns sajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Skid-VM 2015

Mer i ämnet