Polisens insatsstyrka slog till mot flertalet adresser i Dalarna och Östergötland. Foto: Niklas Hagman

Efterlyste mannen frisläppt efter misstanke om vapenbrott – var ett luftgevär

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett flertal tillslag i Dalarna kunde polisen under måndagskvällen gripa en man i 30-årsåldern misstänkt för grovt vapenbrott. Efter förhör på tisdagsförmiddagen kunde mannen släppas då vapnet inte var licenspliktigt.

En efterlyst man jagades av polisens regionala insatsstyrka efter tillslag på flertalet platser i Dalarna, bland annat i Karlbo, utanför Avesta. Mannen ska ha varit anhållen i sin frånvaro efter att ha publicerat bilder föreställande ett illegalt vapen.

Vid 22-tiden på måndagskvällen återfanns han på en adress i Åtvidaberg, i Östergötland där han greps, enligt uppgift under visst tumult.

Men vid 11-tiden på tisdagsförmiddagen kunde mannen släppas efter ett beslut från åklagaren, då uppgifter framkommit att vapnet inte ska ha varit licenspliktigt.

– Det här är ett vapen som på bilderna har sett riktigt ut. Men vid förhöret har mannen berättat att det är ett icke licenspliktigt luftvapen och var det ska finnas. Efter polis kunnat bekräfta detta kunde han släppas på fri fot efter beslut från åklagaren, säger Mats Öhman, presstalesperson hos polisen.

Mannen misstänks inte för något brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.