Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se arkitekten Johan Roos visa det nya campusbygget, där man på ett nytt sätt återbrukat delar av den gamla byggnaden. Foto: Johan Lindgren/SVT

Unikt återbruk på Högskolan Dalarnas nya campus i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Om- och nybyggnationer av fastigheter står för stora utsläpp av växthusgaser. Vid bygget av Högskolan Dalarnas nya campus i Borlänge har man arbetat på ett för branschen nytt sätt, bland annat för att minska projektets miljöpåverkan.

– Att vi får chansen att återbruka på det här sättet i centrala Borlänge är helt i linje med vårt hållbarhetsarbete, säger Henrik Rapp, affärschef vid Diös som äger fastigheten.

Redan vid projekteringen av Högskolan Dalarnas nya campus fastslogs att den nya byggnaden skulle utgå från den befintliga. Delar av den gamla byggnaden återbrukas nu i den nya byggnaden.

Minskade utsläpp

När det gäller vinsterna i form av minskade utsläpp av växthusgaser framhåller både arkitekt och entreprenör vikten av att just stommen i betong har återbrukats.

– Genom att återbruka stommarna har det gjorts en besparing på ungefär 2000 ton koldioxidekvivalenter, vilket är en relativt stor besparing, säger Johan Roos, ansvarig arkitekt vid Archus.

Framtiden

Idag finns flera stora projekt i landet där man återbrukar byggnader, men att bygga till på det här sättet är fortfarande ovanligt. På så sätt är bygget av nya campus i Borlänge ett av de största återbruksprojekten i landet.

Att utgå från befintliga byggnader tror Johan Roos kommer att vara ett allt vanligare sätt att arbeta framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.