Just nu är det hög risk för bränder i södra Dalarna. Räddningstjänsten vädjar till allmänheten om att ta det lugnt med eldandet. Foto: SVT

Eldningsförbud i södra Dalarna – Räddningschefen: ”Var väldigt försiktig”

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu väldigt torrt i skog och mark i Dalarnas län. På en skala från ett till fem så uppnår brandriskprognosen just nu en femma i södra Dalarna. Från och med i dag är det förbjudet att elda i Avesta, Hedmora, Fagersta och Norberg – dessa kommuner i Västmanland hör till södra Dalarnas räddningstjänstförbund,

Det är ovanligt att ett eldningsförbud införs såhär tidigt på året. Det är också ovanligt att gräsbränder överlappar skogsbränder, något som redan har hänt i Dalarna.

– Eldningsförbudet ligger ovanligt tidigt i år, säger Mats Jansson, räddningschef i södra Dalarna.

Jonsson vill uppmana allmänheten att vara försiktig när man grillar eller eldar.

– Måste man inte elda så bör man vänta med det tills brandriskprognosen sjunker. Det är inte bara eldning utan även grillning som man bör vara försiktig med.

Avråder från eldning i hela Dalarna

Även om det inte är eldningsförbud i hela länet så avråder räddningstjänsten allmänheten i Dalarna från att elda. Den som eldar måste genomföra eldningen på ett säkert sätt. Om man väljer att elda och elden sprider sig, kan man bli skyldig till allmänfarlig vårdslöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.