Iimaan, 20, tycker att koranskolan gör henne till en bättre människa

Uppdaterad
Publicerad

Koranundervisning har väckt debatt i Borlänge. Kent Karlsson, rektor på Tjärnaängskolan menar att koranstudierna går ut över de vanliga studierna. Men 20-åriga Iimaan som studerar Koranen efter skolan tycker att oron är överdriven.
– Om de går och läser koranen tror jag inte gör dem mycket tröttare än att gå på typ en fotbollsträning, säger hon.

Sunnitiska moskén drivs av somaliska kultur- och utvecklingsföreningen i Borlänge och har koranstudier. Varje fredag, lördag och söndag kommer omkring 80 barn och unga från sex år och uppåt dit på koranundervisning. De får omkring sju timmars undervisning utspridd på tre dagar.

”Blir inte tröttare än av en fotbollsträning”

En lördag följer vi med på moskéns koranstudier. Barn och unga sitter längs bänkraderna och lär sig verser utantill. 

Eleverna Iimaan och Sundus menar att koranen har gjort dem bättre som människor och att budskapet ger dem styrka i svåra situationer. De anser att det här är som vilken annan fritidsaktivitet som helst. 

– Det finns ju andra som gör andra saker på fritiden, som kanske går på musikskola eller kanske spelar fotboll, går på träning. Så om de under helgerna går och läser koranen tror jag inte gör dem mycket tröttare än att gå på typ en fotbollsträning, säger Iimaan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer