Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se när Matilda testar AR-glasögonen och när hon och klasskompisarna programmerar lego. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Eleven Matilda bygger i Garpenbergs gruva med AR-glasögon: ”Väldigt intressant”

Uppdaterad
Publicerad

Hur är det att arbeta i en gruva, där tekniken och digitaliseringen hela tiden utvecklas? Garpenbergs gruva har bjudit in högstadieelever som fått testa att köra maskiner nere i gruvan via simulatorer ovan jord.

– Jag skulle kunna arbeta i gruvan i framtiden, men jag har inte bestämt mig än, säger Matilda Flyckt.

Matilda går i årskurs åtta på Vasaskolan i Hedemora och är en av de elever som gått runt vid de olika stationerna. Det är Boliden Garpenberg som byggt upp stationerna ovan jord, för att eleverna som besöker dem ska få en inblick i hur man arbetar nere i gruvan i dag.

Söker främst kvinnor

Gruvan har kompetensbrist och vill ha fler anställda till verksamheten i framtiden – främst önskar de fler kvinnor.

I klippet: Se när Matilda testar AR-glasögonen och när hon och klasskompisarna programmerar lego.

AR-teknik

• AR står för ”fugmented reality” vilket betyder ”förstärkt verklighet”.

• Genom AR-glasögonen ser man verkligheten och 3d-objekt samtidigt.

• Eleverna fick interagera med virtuella objekt, vrida och vända på olika saker, och trycka på knappar – genom ett par AR-glasögon.

• AR-glasögon används knappt i Bolidens verksamhet i dag. Det har endast använts när de på förhand skulle stämma av designen på något de skulle bygga.

Källa: Johan Boström/Boliden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.