I bild syns sju elever på Västra skolan i Falun tillsammans med deras lärare. De har alla på sig rosa tröjor och står uppradade inför deras teknikbygge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bygger eleverna robotar i Lego som tar sig hela vägen till USA. Foto: Anders Hansson/SVT

Eleverna i Falun omvandlar människobajs till energi – nu åker de till VM i USA

Uppdaterad
Publicerad

Niondeklassare i Falun tävlar mot unga från hela världen i ”First Lego League Challenge”. En del i utmaningen är att presentera bästa lösningen på ett samhällsproblem.

– Vi satt och spånade idéer och någon sa: ”Kan man inte göra energi av bajs?”. Alla skrattade men det var inte alls en dålig idé, sedan fortsatte vi på den idén, säger eleven Vilma Agnas-Caudery.

På Västra skolan i Falun får eleverna delta i en världsomspännande tävling för att öka intresset för teknik och energi. Amanda Näsdal, lärare och coach för laget, har varit med i fyra skandinaviska finaler. Men det är första gången de tagit sig till världsfinalen i USA.

– Det är på riktigt stort. Otroligt pirrigt och jag är väldigt stolt, säger Amanda Näsdal.

Eleverna har arbetat med projektet i ungefär två månader nu, och i april bär det av mot finalen i USA, något som Vilma Agnas-Caudery i årskurs 8 på Västra skolan tycker är roligt.

– Jag har alltid velat åka till USA och nu får man göra det med alla de här fina människorna, säger hon.

Västra skolan i First Lego League Challenge

  • Västra skolan har varit aktiv i projektet sedan 2013, men i år är första gången på 21 år som ett svenskt lag går vidare till finalen i USA.
  • Först har laget från skolan i Falun tävlat mot andra lag i regionen, där gick de vidare till den skandinaviska finalen i Oslo. Laget kom trea, vilket gav dem en plats i finalen.
  • I april bär det av mot Texas i USA och final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.