Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Halil Aydin i Stora Skedvi klarar inte längre kostnaderna för el, och säger att han eventuellt måste stänga restaurangen. Hör honom berätta om sin situation i klippet. Foto: Niko Ago/SVT

Elkostnaderna för pizzerian i Stora Skedvi har tredubblats – nu 18 000 kronor i månaden

Publicerad

Elräkningen för restaurangägaren Halil Aydin i Stora Skedvi har tredubblats. Han hoppas nu på stöd från regeringen och om ingenting händer kan han tvingas lägga ner verksamheten, menar han.

Men när ett beslut om elstöd ska tas är osäkert.

Regeringen har dragit tillbaka det tidigare förslaget om elstöd till företag då det skulle ha brutit mot EU:s regler om statsstöd. Man har nu gett Svenska Kraftnät i uppdrag att göra en ny ansökan till Energimarknadsinspektionen, vilket ska vara klart den 4 januari 2023.

Det är fortsatt oklart när ett beslut om stöd kan fattas – samtidigt som de höga elkostnaderna orsakar problem för många företag.

Brådskar med besked om företagsstöd

Men för Halil Aydin i Stora Skedvi brådskar det med besked om stöd. Elkostnaden har stigit från 6 000 kronor i månaden till 18 000 kronor.

– Jag hoppas att regeringen kan hjälpa oss litegrann, säger han.

Hör Halil Aydin berätta om sin situation i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.