Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leksands kommunalråd Sebastian Larsson (M) tycker inte att man ska stirra sig blind på pengarna. Hör hans tankar om Ellevios miljardbud i klippet. Foto: Niko Ago/SVT, Jonas Ekströmer/TT

Ellevio vill köpa Dala Energi – bjuder 2,2 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Elnätsbolaget Ellevio vill köpa Dala Energi för strax över 2,2 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande. Största ägare i Dala Energi är dalakommunerna Rättvik, Leksand och Gagnef som tillsammans äger 49,37 procent av aktierna.

Det är andra gången som Ellevio gör ett försök att köpa upp Dala Energi. Hösten 2022 bjöd företaget 2,15 miljarder kronor för dotterbolaget Dala Energi Elnät AB. Det aktuella budet gäller hela koncernen.

Det förra budet avvisades av Dala Energi med motiveringen: ”En avyttring av koncernens elnät skulle kunna påverka lönsamheten negativt i övriga verksamheter och intressebolag samt förändra verksamhetsinriktningen för koncernen.”

– Vi förvaltar aktierna i Dala Energi för att växa och göra samhällsnytta och inte för vinstens skull. Vi kommer att meddela vår inställning till budet på fredag, säger Fredrik Jarl (C), kommunstyrelsens ordförande i Gagnef.

– Mig veterligen är det inget politiskt parti som vill sälja. För oss handlar det inte om pengar. Vi vill ha insyn. Det är viktigt både för näringslivet och medborgarna, säger Ulrica Momqvist (C), kommunstyrelsens ordförande i Rättvik.

Dala Energi svarar i ett pressmeddelande att man utsett en budkommitté som tillsammans med en extern rådgivare ska utvärdera erbjudandet.

Senast den 28 juni vill Ellevio ha svar.

– Vi har sedan länge en verksamhet med tiotusentals kunder i Dalarna och siktar på att dubbla de årliga investeringarna för att förnya, modernisera och stärka elförsörjningen i regionen. Pålitlig tillgång till el genomsyrar all utveckling, inte minst när det gäller nya företag och arbetstillfällen, säger Ellevios vd Johan Lindehag till SVT Dalarna.

Här är de största ägarna i Dala Energi:

Rättviks kommun 21,17 %

Leksands kommun 21,14 %

Gagnefs kommun 7,06 %

Antap Capital AB 3,56 %

Anders Björk 1,62 %

Per Anders Westling 1,07 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.