På Martin Koch-gymnasiet i Hedemora har man tillfälligt byggt upp en vaccinationsmottagning i en korridor. En som valde att vaccinera sig på plats var Viola Rappendal. Foto: Audrey Erath/SVT

Viola tog sprutan i skolan: ”Tror fler vaccinerar sig när man kan göra det här”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med skolstarten kan elever runt om i Dalarna vaccinera sig mot covid-19 direkt på sina gymnasieskolor. På det här viset hoppas regionen fånga upp de unga som ännu inte vaccinerat sig.

En korridor på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora har för dagen blivit en tillfällig vaccinationsmottagning. Det är personal från Långshyttans vårdcentral som är på plats under hela onsdagen och under torsdagförmiddagen för att vaccinera de elever som vill. Alla har innan fått en kallelse till vaccineringen som sker klassvis.

Mikael Andersson, kommunens elevhälsochef, hoppas på en bra uppslutning under de här dagarna. 

– Vinningen med att göra det här på plats är att tröskel till vaccineringen blir väldigt låg, istället för att man själv ska ta initiativ, boka tid, kanske ta ledigt från skolan och söka upp en vårdcentral, säger han.

Om tre veckor kommer eleverna kunna ta dos 2 på skolan igen.

Mikael Andersson, elevhälsochef i Hedemora kommun. Foto: Audrey Erath/SVT

Hur vaccinationen på skolorna går till:

Ungdomarna och barnen har antingen med sig en samtyckesblankett som är påskriven av vårdnadshavare. Men om de fyllt 16 år så kan de på plats göra ett mognadstest, där sjuksköterskan avgör om vaccination ska ske eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.