Bo vill se fler SMS-livräddare i glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

Bo Löwkrantz är en av 23 000 frivilliga SMS-livräddare – en hjärt- och lungräddningsutbildad person som larmas ut om någon i närheten får ett hjärtstopp. Han menar att systemet borde spridas till fler i glesbygd.

Bo Löwkrantz är sommarboende i Furudal i Rättviks kommun – i vanliga fall bor han i Stockholm. Stockholm är ett av de landsting som redan har ett system där frivilliga larmas ut, något som Bo varit med om flera gånger. I Dalarna däremot, där han tillbringar somrarna, finns inte systemet ännu.

Kan införas i fler landsting

SMS-livräddare kan dock komma att införas i fler landsting runt om i landet. I bland annat Dalarna pågår just nu diskussioner om att införa systemet.

– Det skulle öka människors trygghet om det fanns människor i varje by som är HLR-utbildade och som kan rycka ut med bara några minuters varsel, säger Bo Löwkrantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.