En klöver är värd mycket i Skattungbyn

Uppdaterad
Publicerad

En gång i tiden var alla valutor lokala. Men i Sverige finns det i dag bara ett fåtal. I Skattungbyn använder man klöver.

– Den ska fungera parallellt med den nationella valutan, säger Willy Palm, hållbar samhällsomställare.

I Skattungbyn utanför Orsa arbetas det nu aktivt med att få allt fler att använda den lokala valutan klöver. Valutan togs fram i början av 80-talet men har sen dess varit använd i perioder.

Legat på is i flera år

Efter att ha legat på is i flera år har nu ett medvetet arbete börjat för att få igång den igen.

Förutom att klövern används mellan olika privatpersoner har den också börjat användas inom föreningslivet. Malin Haglund är engagerad i en förening som driver en aktivitetsgård.

– Vi betalar ut klöver för varje arbetad timme. Vem som helst kan erhålla klöver och det har gjort att vi fått mer engagemang i föreningen, säger hon.

”Enkelt att använda”

Willy Palm säger att lokal valuta ofta är enklare att använda än vad vi många gånger tror.

– När vi åker vi till ett annat land så ger du bort dina svenska pengar och får något du aldrig sett tidigare. Men du litar på de pengarna, det är exakt lilkadant med lokal valuta.

Så tjänar du klöver

I Skattungbyn kan du tjäna klöver genom att tex erbjuda andra personer tjänster som gräsklippning, massage, barnpassning och matlagning.

En del säljer produkter och tar betalt i klöver.

I byn finns även en liten mataffär där du kan betala i klöver.

Lokala valutor

Det har alltid funnits lokala valutor. Förr i tiden gav till exempel handlare och jordbrukare ut sina egna handelssedlar.

Många lokala valutor har startats ur gräsrotsrörelser, av människor som vill värna om miljön och det lokala.

Av en del ses lokal valuta som ett verktyg i den så kallade omställningsprocessen som ska leda till ett mer hållbart samhälle.

Intresset för lokala valutor ökar vid olika kriser. Till exempel under den ekonomiska krisen i Grekland 2010 och i Argentina 2002 uppstod snabbt flera lokala valutor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.