Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör Hedemorabostäders vd om hans tips till boende intill. Foto: Niklas Hagman

Legionella hittades i vattnet i Hedemora – ”En person har varit riktigt dålig”

Uppdaterad
Publicerad

En hyresgäst till Hedemorabostäder har blivit allvarligt sjuk i lunginflammation, orsakad av legionella. Fastighetsbolaget vidtar nu åtgärder för att bakterien inte ska spridas i vattenledningarna.

– Det är jättetråkigt att det har inträffat hos en av våra hyresgäster. Vi ska göra vårt yttersta för att radera bort det här, säger Erik Kristiansson, vd för det kommunala bostadsbolaget.

Efter att en person insjuknat och fått vård vid Falu lasarett, har Hedemorabostäder tagit vattenprover från lägenheten och konstaterat legionella i vattenledningarna.

– Har man en vattentemperatur på 50 grader och varmvatten som cirkulerar så ska det inte kunna bildas legionella i ett vattensystem, men om till exempel vattnet blir stillastående om en lägenhet står tom, så kan det bildas, säger Erik Kristiansson vd.

Åtgärder vidtas

Bostadsbolaget har direkt efter händelsen höjt vattentemperaturen till 70 grader och spolat alla vattenledningar i tio minuter, som enligt vd:n är en snabb åtgärd.

– På så vis dödar man legionellan som kanske annars hade vuxit sig större och spridit sig.

Inom de närmsta veckorna ska vattensystemen ses över för att säkra upp ytterligare.

Har ni inte vidtagit förebyggande åtgärder tidigare?

– Jo, vi kontrollerar temperaturen på varmvattencirkulationen bland annat. Det är en viktig sak att ha koll på, säger Erik Kristiansson, vd på Hedemorabostäder.

I klippet ovan: Hör Hedemorabostäders vd om tips till boende intill.

Mer om sjukdomen!

• Legionella eller legionärssjuka är en svår lunginflammation och smittar genom att man andas in droppar med förorenat vatten. Man kan till exempel andas in det från vattenångan under en dusch.

• Symptomen kan vara lunginflammation med hög feber och ont i huvudet.

• Det smittar inte mellan människor utan infektionen orsakas av legionellabakterier som förökar sig i stillastående vatten och kan förorena vattenledningar och duschar till exempel.

• Legionella behandlas med antibiotika.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.