En hälsingegård i Stenbo i Forsa totalförstörd

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsförmiddagen började en hälsingegård i Stenbo i Forsa att brinna sedan en askhög tagit eld.

Det var vid tiotiden på lördagsförmiddagen som räddningstjänsten fick larm om en brand i Stenbo i Forsa, utanför Hudiksvall. Och när räddningstjänsten kom fram brann det  i takfoten på boningshuset, vid en hälsingegård bestånde av fyra byggnader.

– Den man som bor i huset ska ha slängt ut aska utanför knuten, som sedan har tagit eld i gräset och spridit sig längs ytterväggen och vidare upp till taket, säger Niklas Bruhn vid räddningstjänsten.

Personen i huset upptäckte själv branden och var den som larmade SOS. Han har dragit in en hel del rök, men ska inte ha behövt besöka sjukhus.

Huset står i mitten av gården som består av fyra byggnader och det har funnits risk att branden ska sprida sig. På plats för att bekämpa branden finns 15 brandmän från tre stationer.

Hälsingegården är inte en av världsarvsgårdarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.