Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Endast en skjuten dalavarg hade skabb

Publicerad

Alla skjutna vargar skickas till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion. Där har man ännu inte konstaterat några allvarligare sjukdomar hos vargarna som kommit in.

– Det är inga särskilda sjukliga förändringar utan i stort sett är det friska vargar. Det kan finnas exempelvis tandskador som det blir på frilevande djur, säger Erik Ågren, biträdande statveterinär, till P4 Värmland.

Han säger vidare att två av vargarna kan ha haft skabb medan en tredje hade en testikel i buken.

– Det är sådant vi ser ibland, konstaterar Erik Ågren.

I Dalarna sköts sex vargar i Flatens revir i Smedjebackens kommun under licensjakten. Den unga vargtik som sköts den 2 januari hade drabbats av svår skabb och var utmärglad.

Nu när SVA är klar med besiktningen av dalavargarna har de konstaterat att inga andra allvarligare sjukdomar har hittats och inte heller hade någon av de andra fem vargarna som sköts skabb.

FAKTA: RÄVSKABB

Visa

Rävskabb kan infektera flera djurslag, bland andra räv, varg, lo, hund, gris och katt.

Kvalstren lever i huden och ger upphov till klåda av varierande grad.

Hundar kan smittas både genom direkt kontakt med redan smittade djur och indirekt genom att skabbkvalstret överlevt en kortare tid på platser där infekterade djur vistats.

Källa: Sveriges veterinärmedicinska anstalt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer