Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här lastas den 220 ton tunga transformatorn om från järnväg till speciallastbil i Falun, för vidare transport till Härjedalen. Foto: Anders Hansson/SVT

Enorm transport går genom Dalarna – ekipaget väger 315 ton

Uppdaterad
Publicerad

Bilister i Dalarna kan under måndagen stöta på ett ovanligt stort ekipage. En 220 ton tung transformator ska transporteras från Falun via Orsa och Mora, för att till slut placeras vid vindkraftsparken Åndberg sydväst om Lillhärdal i Härjedalens kommun.

En gigantisk eltransformator har påbörjat sin väg genom Dalarna till Härjedalen. Transformatorn har måtten 10,5 x 5 x 3 meter och har först åkt med en specialgodsvagn från Ludvika till Falun. Det var sannolikt den enklaste delen av transporten, som sedan ska gå på allmän väg de dryga 20 milen upp till Åndberg i södra Härjedalen.

Transformatorn är tillverkad av ABB i Ludvika och ska kopplas in mellan vindkraftverk på Åndberg och kraftledningsnätet på 400 kilovolt. Dess jobb blir att transformera upp spänningen från de 130 kilovolt som vindkraftverken själva producerar.

Rutten har planerats i flera år

Det är en svår operation att förflytta den stora transformatorn. Det finns broar på sträckan som inte klarar av belastningen. Totalvikten med speciallastbil inräknad blir 315 ton, och det har tagit flera år att undersöka lämpliga färdvägar och planera för biltransporten.

– Den rutten vi har valt nu är det fjärde alternativet vi tog fram. Tidigare förslag har fått skrotas eftersom vägarna måste vara dimensionerade att hålla för den tyngd de utsätts för, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Exakt väg spikas först vid avfärd

Trots detta är den exakta transportvägen inte fastställd för ögonblicket, utan hänger på vilka tillstånd man kommer få när hela ekipaget väl är lastat och klart. Planerad avfärd från Falun är klockan 04 på måndag morgon och det troliga är att man försöker undvika att åka genom rondellerna i Rättvik eftersom ekipaget inte bara är tungt utan också blir 45 meter långt.

Därför blir det sannolikt vägen från Bjursås mot Övre Gärdsjö som kommer att användas, och sedan vidare mot Orsa via Skattungbyn. Därefter runt Orsasjön på norra och västra sidan och in mot Mora, men sedan svänger man höger mot Älvdalen. Från Rot går sedan vägen mot Lillhärdal, men ända fram dit behöver man inte åka då Åndberg ligger närmare dalagränsen.

El till 160 000 hem

Lastbilsfärden beräknas ta hela måndagen i anspråk. Den enorma transformatorn kördes under lördagen med tåg från Ludvika och lastades på söndagen över till ett specialbyggt lastfordon.

När transformatorn väl kommit fram till Åndberg kommer den se till att ungefär 160 000 hushåll kan förses med el från vindparken.

Se bilder från omlastningen vid järnvägsstationen i Falun i videon ovan.

Transformatorn lastas om från järnväg till lastbil i Falun. Foto: Anders Hansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer