Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Mattias Ahlstedt från Naturskyddsföreningen berätta om vilka blommor du vill hitta, och inte hitta i vägkanten. Foto: Hasse Holmberg, TT / Martin Trygg, SVT

Experten om vad man vill se i en vägkant

Uppdaterad
Publicerad

En biologisk mångfald gynnar insekter och djurliv. Men invasiva arter riskerar på sikt att slå ut svenska sommarblommor.

Den här veckan arrangeras en konferens där bland annat Trafikverket, Länsstyrelsen och Naturskyddsföreningen medverkar. I fokus står den biologiska mångfalden i vägkanterna. Prästkragar, smörblommor och humleblomster är vanliga inslag på svenska sommarängar. Men i takt med att ängsmarken minskar flyttar allt fler växter ut i vägkanterna.

– Vägrenen är ju bra i och med att det finns många, många mil av dem, säger han.

Lupinen – sommarblommornas största konkurrent

Vägrenar är också bra i och med att många slås av Trafikverket. Det gynnar spridningen av frön så länge man inte slår för tidigt.

– Man bör inte slå innan slutet på juli säger Mattias Ahlstedt.

Samtidigt sprids också den största konkurrenten till sommarblommorna, lupinen. Men vad man kan göra åt dess spridning finns det inget bra svar på idag.

Hör Mattias Ahlstedt från Naturskyddsföreningen berätta om vilka blommor du vill hitta, och inte hitta i vägkanten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer