Extra farlig spicedrog bakom överdoser

Uppdaterad
Publicerad

Det är en helt ny spicedrog som lett till att flera personer i Gävle överdoserat och vårdats på sjukhus.

De senaste veckorna har flera personer vårdats på sjukhus efter att de överdoserat drogen Spice. Under måndagen kom besked från polisen efter att Statens kriminaltekniska laboratoriums (SKL) preliminära analyssvar om drogen kommit.

– Vi misstänker att den nya spicedrogen är en extra kraftig variant och därför extra farlig, säger Björn Gröndahl, chef för ungdomspolisen till SVT Gävledala.

Gävledala – Spice

SKL analyserar bland annat substanser som beslagtogs från den 16-åriga pojken som överdoserade Spice i början av oktober. Pojken fördes tillsammans med en 19-årig man till sjukhus efter att de båda tagit drogen. Båda var i väldigt dåligt skick och 16-åringen sövdes ned.

SKL kommer att genomföra mer tester och ett definitivt besked kommer senare i veckan då analysen beräknas bli klar.

Vad är Spice?

Spice en syntetisk drog som sägs ge ett cannabisliknande rus och drogen har blivit allt vanligare bland unga eftersom det går att beställa spice på nätet, helt lagligt och dessutom för en billig peng.

Spice består av laboratoriumframställda varianter av cannabismolekylen som sprejas på växtmaterial och så snabbt en molekyl blir narkotikaklassad byter tillverkarna till en annan och därför blir drogen laglig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala – Spice

Mer i ämnet