Här får du koll på hur falupolitikerna vill satsa på landsbygden. Foto: JESSICA GOW / TT

Få snabb koll – så vill falupolitikerna satsa på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Nybyggnationer av bostäder på landsbygden har blivit en het fråga inför omvalet i Falun. Problemet är nu så pass stort att man kan prata om en bostadsbrist i byarna menar kommunbygderådet. Här får du koll på hur de olika partierna vill satsa på landsbygden:

1. En av de viktigaste frågorna för kommunbygderådet är bostadsbyggandet. Hur vill ert parti jobba för ett ökat bostadsbyggande i samhällena utanför centralorten? 

2. Vad är viktigast för ert parti när det gäller landsbygsfrågor?

Centerpartiet

1. Det finns en uttalad vilja från centerpartiet att stimulera byggande på landsbygden. Dels har vår ledamot i Kopparstaden drivit frågorna och bl a det har ju resulterat i konkreta planer i Sundborn o Bjursås. Projekten har dock fördröjts av komplicerade planprocesser. Vi har också drivit frågorna om Trygghetsboenden i Svärdjö och Enviken. I Svärdsjö håller de på att konkretiseras genom initiativ i Omvårdnadsnämnden. I Enviken söker vi dialog med privata byggherrar i en möjlig rockad med Lyssfallet.

2. Viktigast är service, kommunikationer och möjligheter till företagande. Service innefattar både kommersiell och kommunal service såsom skolor , barnomsorg, bredband och äldreomsorg. Servicen skall så långt möjlig vara likvärdig i hela kommunen, men kan behöva organiseras på annat sätt på landsbygden. Kommersiell service kan t ex stödjas av kommunen genom att nyttja den i vår egen verksamhet. Kommundelarna i Falu kommun skall få möjlighet att utvecklas så att de fortsätter att vara attraktiva boendemiljöer för både unga och gamla.

Falupartiet

1. Vi vill få till stånd bättre möjligheter till strandnära boende, fler privata aktörer, översyn av tillgänglig tomtmark men också öka attraktionskraften att bosätta sig på landsbygden. 

2. Vi vill så långt möjligt bevara/utveckla servicen som finns för att göra landsbygden mer attraktiv. Det kan vara kollektivtrafiken, skolor, ungdomsgårdar samt stöd för näringslivsutveckling.

Kristdemokraterna

1. Det är självklart att hela kommunen måste leva. Vi vill förtäta byggplanerna för att skapa större möjlighet för landsbygden att leva och blomstra. Om Kopparstaden inte bygger så finns det privata byggherrar som kan ta över. Det är viktigt att låta andra bygga. 

2. Servicen och skolor. Skolor har är en social funktion och om det inte finns service så finns inte skolan. Vi måste ha en hållbar politik.

Liberalerna

1. Ett problem är det omfattande regelverk som vuxit fram runt byggandet. Vi vill göra det enklare att bygga bl a korta överklagandeprocesserna. Förenkla reglerna och öka konkurrensen så blir det billigare att bygga. Bidrag ska gå till de som bor och har låga inkomster inte byggherrar. Vi ser positivt på att en privat fastighetsägare är intresserad av att ordna ett trygghetsboende i Svärdsjö (gamla Björkhagenskolan). Där måste kommunen vara snabb med eventuella detaljplanebesked och ta ansvar för den sociala verksamhet kommunen ska ordna på trygghetsboenden. Det startar flyttkedjor som gör att äldre lämnar villor för att bo på ett trygghetsboende.  

2. God kommunal service vad gäller förskolor, skolor och äldreomsorg. Vägar och bredband. Vi vill ha generösa reseavdrag på landsbygden där det är svårt att ordna kollektivtrafik. Ingen kilometerskatt på transporter.

Miljöpartiet

1. Vi vill stötta byggandet både på landet och i stan. Vi vill stötta kooperativa initiativ gällande bostadsbyggandet då byggsubventionerna ska återinföras enligt uppgift. Kommunen kan ta hjälp av den vägledning Boverket gjort och genom den stöda så kallade byggemenskaper där en grupp människor bygger gemensamt. Reglerna tillåter inte att man spekulerar med lägenheterna och genom det gemensamma så hålls kostnaderna nere. Det är ett mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt.

2.Det är att ha ett helikopterperspektiv på landsbygden. Vi vill bibehålla och utveckla service på landsbygden och fortsätta bygga ut bredbandet. Landsbygden har en stor och viktig roll i omställningen till det hållbara samhället. Här finns livsmedelsproduktionen och energiproduktionen. Lokala gröna småföretag ska stöttas inom tjänster, kultur, jordbruk och ekoturism. Intresset för ekologiskt och svenskt är starkt och ska främjas.

Moderaterna

1. Förenkla regler att bygga i attraktiva ställen. Nära vatten kan vara lockande i vissa fall, men även andra hänsyn bör vägas in. Det ska vara enkelt att bygga och vi bör uppmuntra privata initiativ.Serviceboenden för friska äldre är något som efterfrågas och som är av intresse för hela samhället.

2. Bostäder torde väl komma mycket högt upp på prioriteringslistan eftersom detta är en viktig del i vår önskan att få fler barnfamiljer och unga att flytta ut till speciellt orter som Svärdsjö. Det stärker hela samhället och ger underlag för en skola som är tillräckligt stor för att locka bra lärare och för att hålla bra kvalitet. Samtidigt måste vi också se till så att vi upprätthåller skolans kvalitet så att man vill etablera sig osv. Det den är beroende av det andra osv.

Socialdemokraterna

1. Vi behöver fler bostäder för att skapa en rotation på bostadsmarknaden. En rotation innebär till exempel att äldre får en möjlighet att flytta ifrån sina stora hus till lägenhet, vilket i sin tur möjliggör för barnfamiljer att flytta in i de hus som kommer ut på bostadsmarknaden. För att det ska vara möjligt behöver vi fler lägenheter i exempelvis Bjurs, Grycksbo och Svärdsjö. För få detta till stånd vill vi att vårt Kommunala bostadsbolag tar en mer aktiv roll i byggandet av bostäder på landsbygd. Det här kan innebära att vi behöver göra ändringar i bolagets ägardirektiv, det är vi beredda att göra.

2. Bostäder är en av många viktiga frågor för vår landsbygd men det handlar också om tillgång till kommunal service. En av de frågor som vi lyfte tidigt i valrörelsen är att vi vill jobba för att bevara våra byskolor. Om pågående utredning kommer fram till att det finns brister vill vi åtgärda dessa. Landsbygdens skolor måste ges en ärlig chans. Vi tror att trenden kan vändas och att byskolorna blir något man söker sig till snarare än söker sig ifrån. Både avseende elever men även personal.

Sverigedemokraterna

1. Viktigast är att det måste genomsyra kommunens organisation att vi är till för att stötta enskilda initiativ. Hyreshus, villor och även sommarstugor ska få byggas med minsta möjliga krångel, gärna med aktiv hjälp. Strandskydd behövs ibland, men ibland hindrar det byggen helt i onödan. Om vi kan ändra oss till att bli stöttande, kan landsbygdens attraktionskraft öka och fler kommer då att vilja flytta hit, även från andra delar av landet.    

2. Landsbygden och staden lever tillsammans. En maken/makan arbetar ofta utanför staden, den andra i staden och barnen utbildar sig ofta i staden men har fritidssysselsättningar på annan plats. Därför är bilen en förutsättning för att landsbygd och stad ska fungera. Nuvarande liksom förra styret i Falun har aktivt motverkat trafiken med bilar, vilket är detsamma som att försvåra för familjer som bor på landet. På samma sätt är det i rikspolitiken – bristen på långsiktig energipolitik hotar industriarbetena utanför storstadsområdena.

Vänsterpartiet

1. Vänsterpartiet menar att Kopparstaden ska vara en drivande part. Det kommunala fastighetsbolaget har kraft och kapacitet att skapa hyreslägenheter till en rimlig hyra på landsbygden.

2. Förutom att det på landsbygden behövs varierade boendeformer precis som i tätorten. Så menar Vänsterpartiet att det är avgörande för landsbygden att det finns en närvarande kommunal service. Det gäller skolor, bibliotek fritidsgårdar m.m. Det hör ihop och kan inte behandlas som separata frågor. Ytterst handlar det om en demokratisk jämlikhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.