Foto: SVT

Fäbodstugan återskapas till 1600-talsstil

Uppdaterad
Publicerad

Många gamla sommarstugor renoveras så att de blir moderna – med el, dusch och indraget vatten. Maria Jonback gör tvärtom. Nu återskapar hon fäbodstugan till 1600-talsstil.

Jonbacksstugen är den äldsta fäbodstugan i Brudskogens fäbodar i Äppelbo. Huset är byggt på 1660-talet och har funnits i Maria Jonbacks släkt i flera generationer. När hon ärvde den, så var den i ganska nedslitet skick.

– Jag kände att det var viktigt att renovera stugan nu, för den lilla verandan höll på att ramla ihop till exempel. Sedan har vi lagt på ett pärttak som användes på 1600-talet. Just nu murar hantverkaren om spisen i köket, berättar hon.

Tidstrogna material

Maria Jonback tycker att det är viktigt att använda dåtidens material när stugan renoveras. Hon har lagt ner mycket tid till att hitta byggmaterial från förr. Anledningen är att hon vill att hennes barn och människor som besöker fäboden ska kunna lära sig lite om fäbodlivet.

– Det är viktigt att kommande generationer få se hur man levde på fäboden förr i tiden, säger Maria Jonback.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.