Fackförbundet Byggnads har mottagit både ris och ros efter sin bild iklädda Pussy Hats Foto: Byggnads/SVT/Montage

Facket bär ”pussy hats” – men bara män i styrelsen

Uppdaterad
Publicerad

I samband med den internationella kvinnodagen, så tyckte fackförbundet Byggnads styrelse att det var en bra idé att posera tillsammans på en bild i klädda rosa ”pussy hats”. Fast när hela styrelsen visade sig bestå av enbart män, så kom kritiken istället.

”Det händer att vi blir kritiserade för att vi är hundra procent män i Byggnads styrelse. Vi önskar att det vore annorlunda, men faktum är att vi jobbar i en av Sveriges minst jämställda branscher”, skriver Byggnads förbundsstyrelse i sin debattartikel som publicerats på SVT Opinion.

Tanken var att fackförbundet skulle uppmärksamma ojämställdheten i branschen och valde därför att bära de hemstickade, rosa mössorna med kattöron på sina huvuden.

LÄS MER: Läs hela fackförbundets debattartikel här

Byggnads styrelse iförda pussy-hats för att visa solidaritet med kvinnor. Mössorna är en symbol för feminism och började användas av kvinnor i USA i protest mot president Trump. Foto: Byggnads

Grepp kritiseras

Men trots mössorna – som snabbt blivit en symbol för kvinnorörelsen – så väcker bilden mer kritik än positiva tillrop på sociala medier.

”Vi ÄR ett gäng vita, medelålders män. Men vi har i alla fall rosa mössor på oss”, skriver Byggnads i artikeln, men fler och fler irriterar sig snarare på greppet som förbundet valt att ta till.

På sin egna facebook-sida väller blandade reaktioner in, varav en skriver:

”Vilket djävla skämt allting är, 0% kvinnor i styrelsen men vill ändå framstå som så ”rätt” så att dom tar på sig fitt-mössa. Vill dom bryta orättvisorna är det väl bara att ta in en eller flera kvinnor i styrelsen oavsett hur många procent av deras medlemmar som är män, kvinnor eller transvestiter”.

Även på twitter har förbundets bild väckt känslor. En av dem som reagerat är journalisten och debattören Åsa Petersen:

”Det är djupt problematiskt att hela Byggnads styrelse ikläder sig pussy hats samtidigt som hela styrelsen är män”.

Läs också: Byggnads: ”Därför tog vi på oss de rosa mössorna”

Ordförande: Mössorna gav respons

Kim Söderström är distriktsordförande för Byggnads GävleDala. Han är en av de som skrivit under debattartikeln och finns med på bilden.

– Vi hade en debattartikel som vi tyckte var jättebra och sen vet inte jag hur idén om bilden kom upp. Det var någon på förbundskontoret som kläckte idén. Jag tror inte det hade blivit sådan respons om vi inte hade haft mössorna.

Var man beredd på kritiken?

– Det vet jag inte. Det kom jättemånga positiva kommentarer också, men det negativa syns ju mycket mer. Men som sagt, hade vi bara gjort en debattartikel så hade till exempel inte du gjort en intervju med mig.

Kim Söderström som menar att facket ständigt försöker värva fler kvinnor och har fattat kongressbeslut för att göra branschen mer jämställd.

– Vi måste få ordningen på jämställdheten i branschen.

Varför finns ingen kvinna med i styrelsen?

– Vi är en demokratisk förening, medlemmarna går på mötet och de nominerar.

Men som man kan man ju föreslå en kvinna?

– Jo, men om det kommer få kvinnor till medlemsmötena så är chansen mindre att man blir nominerad och vald också.

– Om man läser debattartikeln, så är det precis som vi säger – Byggnads är inte jämställt idag och det måste vi jobba med.

Om pussy hats

I samband med att Donald Trump svors in som USA:s president i januari demonstrerade miljontals kvinnor över hela landet. På flygbilderna från Washington syntes att tiotusentals av dessa bar rosa mössor.

Amerikanskan Krista Suh låg bakom idén till en ”pussy hat” och efter miljonmarschen i Washington har den stickade mössan spridits över världen som en symbol för feministiskt motstånd.

Källa: Aftonbladet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.