”Humor som kan vara både allvarlig och rolig är ju lite starkare på något vis” säger Isak Jansson som har gjort föreställningen om Thomas Quick tillsammans med Ola Aurell. Foto: Linn Ulterman/TT

Fallet Thomas Quick blir humorshow

Uppdaterad
Publicerad

Ståuppkomikern Isak Jansson och trubaduren Ola Aurell driver med rättsapparaten, med dalmål och parodiska brottsplatsvallningar.

Det har skrivits böcker, gjorts filmer, dokumentärer och pjäser om Thomas Quick och rättsskandalen kring honom. Men för första gången kommer nu en humorföreställning om fallet.

Falubördige ståuppkomikerna Isak Jansson är upphovsman till föreställningen tillsammans med trubaduren Ola Aurell. Idén fick Jansson efter att ha läst journalisten Hannes Råstams granskning av fallet, en granskning som ledde till att Sture Bergwall tillslut friades från misstankarna om mord och släpptes från rättspsyk i Säter.

– Här hade jag gått och varit rädd för något under hela min uppväxt och så visar det sig vara en bluff. Det är väl en av anledningarna till att vi gör den här föreställningen, säger Isak Jansson till TT.

En filterbubbla

En annan anledning till att duon gör föreställningen är att fallet Thomas Quick och rättskandalen skapat en filterbubbla kring de inblandade.

– Det handlar om sådant som bekräftelsebehov, osäkerhet och gruppsykologi. Hela rättsfallet är en filterbubbla vars deltagare hela tiden bekräftar varandras åsikter utan att kritiskt ifrågasätta.

Men går det verkligen att skämta om allt detta hemska?

– Det är vårt ansvar att skämta om det på ett lämpligt sätt, vi försöker inte göra narr av offren utan fokuserar på själva rättsskandalen och allt galet som händer i utredningen, säger Jansson.

Gör ni narr av Thomas Quick?

– Han är ju huvudperson, men ”göra narr” är kanske ett konstigt sätt att se på det. Vi gör humor kring det som inträffar och han är huvudpersonen, säger Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.