Fallolyckor allt vanligare bland äldre

Publicerad

Allt fler äldre ramlar och skadar sig så illa att de måste uppsöka sjukhus. Åtta till nio personer om dagen bara i Gävledalaområdet, totalt över 3 000 på ett år.

Det är en av de saker det varit fokus på den 1 oktober som är FN:s officiella äldredag.

Och antalet äldre som råkar ut för fallskador ökar, 24 procent för män i Dalarna. Enda ljuspunkten är att kvinnorna i Gävleborg drabbats lite mindre än tidigare, men totalt sett ändå ganska många kvinnor som drabbas även där.

Både inom kommunerna och landstinget finns det personal som jobbar med att förebygga fallolyckor. För risken att ramla upphör ju inte för att man hamnar på sjukhus eller vårdhem – det kan hända olyckor även där för det är svårt för personalen att ständigt hålla ögonen på patient.

I reportaget får du träffa Bo Lindahl som ramlade så illa att han tvingades åka till sjukhus. Du får också reda på vad man kan göra för att minska riskerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.