Falu gruva är 400 år yngre än man tidigare trott, enligt nya forskarrön. Foto: Pudelek

Falu gruva Dalarnas bidrag till Stora Turismpriset

Uppdaterad
Publicerad

Falu gruva blir Dalarnas bidrag till utmärkelsen Stora Turismpriset i år.– Vi är jättestolta, det är alltid härligt att få bekräftelse för att det jobb man gör ger resultat, säger verksamhetschef Anna Björkman.

Stora Turismpriset delas ut varje år av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism till en verksamhet som bidragit till att utveckla svensk turism. Varje regions besöksnäringsorganisation får nominera en kandidat och i år har Visit Dalarna valt Falu gruva.

– Falu Gruva bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen, både ur ett lokalt och globalt perspektiv. Verksamheten vårdar ett världsarv på ett långsiktigt sätt och är öppen för att möta samtiden och framtiden, säger Lotta Magnusson på Visit Dalarna i ett pressmeddelande.

”Bidrar till nytänkande och innovativ utveckling2

Nomineringen lyder:

”Falu Gruva bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen, både ur ett lokalt och globalt perspektiv. Verksamheten vårdar ett världsarv på ett långsiktigt sätt och är öppen för att möta samtiden och framtiden.”

– Vi är framförallt noga med vår kvalite. Allt vi gör ska kännas autentiskt och ha hög kvalité, säger verksamhetschefen Anna Björkman till SVT Nyheter Dalarna. Vi har adderat moderna inslag på gruvområdet på ett respektfullt sätt.

– Gör vi tillägg och utvecklar platsen så ska det göras med samma kvalité som det gjordes förr i tiden.

Priset har delats ut sedan 1994 och Dalarnas bidrag har vunnit två gånger, 1999, då Dalhalla tog hem segern, och 2015, när WildSweden vann. Vinnaren tillkännages i Stockholm den 4 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.