Falu gruva handplockas för att representera Europa

Uppdaterad
Publicerad

Falu gruva har handplockats av Unesco och National geographic för att representera de europeiska världsarven.

Det är en internationell satsning där FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur – Unesco tillsammans med  tidningen National Geographic vill lyfta Europas världsarv som besöksmål.

Av Europas över 300 världsarv har 34 valts ut. Från Sverige är det Falu Gruva tillsammans med Drottningholm som får delta på organisationernas digitala plattform World Heritage Journeys of Europe, där man vill inspirera människor att ta del av världsarven.

– Det är helt fantastiskt att Falun är ett av världens världsarv och att vi nu kan ta det ytterligare ett steg, säger Anna Björkman på Falu gruva.

Gruvområdet tar emot cirka 65000 besökare varje år. Många av dem är internationella gäster och nu ökar möjligheten att locka ännu fler.

– Att vi lyfts här gör att människor från hela världen kommer att kunna ta del av den här platsen och fundera på om det är hit man vill resa, menar Anna Björkman.

Det här är ett världsarv:

• Ett världsarv är ett kultur- eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten.

• Det är en plats, ort, miljö eller ett objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia.

• Efter att objektet upptagits på Unescos världsarvslista ska det garanteras vård och skydd för all framtid. Det finns drygt 1000 världsarv i hela världen.

Källa: Världsarv i Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.