Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör länsantikvariens kritik mot ingreppet och kommunens förklaring. Foto: Länsstyrelsen Dalarna

Falu kommun polisanmäld – grävde sönder skyddat fornminne i världsarvet

Uppdaterad
Publicerad

När en översvämning hotade ett villaområde i vintras skickade Falu kommun ut en grävmaskin för att gräva upp ett dike som blivit bottenfruset. Översvämningen kunde hindras, men det var inte vilket dike som helst som grävdes upp.

Grävaren hade grävt upp drottning Margaretas dike – ett skyddat fornminne inom världsarvet Falu gruva. Länsstyrelsen menar att fornminnet är förstört och har polisanmält Falu kommun.

– Det här ligger inom världsarvet och kan vara så gammalt som från 1300-talet, säger länsantikvarien Fredrik Sandberg. Kommunen skulle ha hört av sig när de skulle gräva så kunde vi samtidigt ha skickat ut en arkeolog så hade skadorna minimerats.

Hade inte tillstånd

Men kommunen sökte varken tillstånd eller varslade om att de tänkte gräva och Länsstyrelsen har därför polisanmält grävningen som skadegörelse på fornminnet och brott mot kulturmiljölagen.

– Det var en akut situation under ett veckoslut och vi missade att begära tillstånd, säger Mattias Scandola, kanslichef på Falu kommun.

– Vi ska förbättra våra rutiner för att undvika att göra samma misstag igen, säger han.

I klippet hör du länsantikvarien framföra sin kritik och hur kommunen förklarar sin fadäs.

På straffskalan finns böter och även fängelse i upp till sex månader, allt under förutsättning att det skett av oaktsamhet, dvs att man inte visste om vad man gjorde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer