Falu Vildvattenpark har lyckats få in miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att bygga en konstgjord fors i Falun går framåt. Under hösten har Falu Vildvattenpark lyckats få in miljoner i så kallad Crowdfounding – alltså att via internet gå ut och söka privatpersoner och företag som vill investera i anläggningen.

Alltmedan vattnet forsar på i Sundbornsån vid Falu kanotklubb strömmar pengarna in till den nya konstgjorda kanotslalomarenan  -  Falu Vildvattenpark.

Har fått in flera miljoner

Under hösten gick projektet ut och efterlyste investerare på nätet och på några få månader har 5,6 miljoner hämtats in och målet är uppnått.

– Det är professionella investerare, investeringsbolag och privatpersoner. Det finns de som gått in med en miljon kronor, jättemånga har gått in med 100 000 kronor och sedan finns det de som går in med mindre belopp – men de är många, säger Bo-Marcus Lidström som är eldsjälen bakom projektet.

En unik crowdfounding

171 investerare har anslutit sig sedan augusti och kampanjen sägs vara en av de mest framgångsrika inom crowdfounding i Sverige. Frågan är vad som är så lockande med något så udda som en konstgjord arena för kanotslalom och forsränning för idrottsmän och turister.

– Många crowdfoundingprojekt vill få in pengar till en ny app, det är högriskprojekt och många går i putten. Det här handlar i grund och botten om en fastighet, som dessutom ger högre avkastning än en vanlig fastighet.

– Sen vet vi att turismen är framgångsrik i Dalarna och att det här är ett projekt som har framtiden för sig när det gäller besöksnäringen, menar Bo-Marcus.

Kommunen har beslutat att stötta projektet

Totalt landar budgeten för hela projektet på omkring 17 miljoner kronor. Kommunen har redan beslutat att stötta projektet med totalt 300 000 kronor. Men för att projektet ska gå i hamn krävs nu en kommunal borgen för ett lån på fem miljoner kronor som Falu kanotklubb tar för att kunna genomföra projektet.

Kommunfullmäktige tar beslut om detta i februari. Kommunstyrelsen har redan sagt ja, men frågan om kommunen verkligen ska stötta verksamheter ekonomiskt på det här viset, med tanke på att utövarna är relativt få.

– I grund och botten handlar det ju om att Falu Kanotklubb ska bygga Faluns främsta turistarena, där 90 procent av de som använder den inte är paddlare. Samtidigt får vi en idrottsarena av hög klass. Man skulle kunna vända på det. Om inte kommunen kan stötta den här arenan, så är det svårt att argumentera för att man skulle kunna stödja någon arena över huvudtaget i Falu kommun, säger Bo-Marcus Lidström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.