Mats Dahlström är en av de som ingått i Falualliansens förhandlingsdelegation. ” Vi går ödmjukt in i det här”, säger han om beslutet att styra i minoritet. Foto: Centerpartiet/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Falualliansen fortsätter styra – i minoritet

Uppdaterad
Publicerad
Falualliansen har beslutat sig för att gå vidare och styra Falun i minoritet. Det beskedet kom på onsdagskvällen.

– Vi har bestämt oss för att försöka hitta lösningar för ett minoritetsstyre. Vi ser det som den största möjligheten till styrning av Falun framöver, och vi är den största enheten i fullmäktige, säger Mats Dahlström (C), en av de som ingått i alliansens förhandlingsdelegation.

Förlorat mandat

 Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna, Liberalerna och Falupartiet har tillsammans 28 mandat efter omvalet. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har 27. Sverigedemokraterna som står utanför de båda blocken har 6 mandat.

Efter att ha förlorat några mandat och blivit av med det valtekniska samarbetet med vänstern kommer Falualliansen att behöva hitta samarbeten över blockgränserna.

Inte oense om allt

– Vi går ödmjukt in i det här, visst finns det ideologiska skillnader och frågor, men vi är inte oense om allt och vi tror att vi kan få till breda majoriteter i många frågor.

Falualliansen uppger att man inte kommer att ha några som helst förhandlingar med SD, vilket gör att man måste förlita sig på de övriga oppositionspartierna.

– Vi räknar med att vi kan få några eller något av partierna att stödja oss. Men är det så att de pratar ihop sig och fäller vår budget, ja, då får de ta det politiska ansvaret, säger Mats Dahlström.

Storck fortsätter

Utgångspunkten för alliansen är att Joakim Storck fortsätter som kommunstyrelsens ordförande.

Den 27 maj sammanträder det nya kommunfullmäktige för första gången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet