Falubaserad träningsgrupp framgångsrik i skidspåren – ”väldigt duktiga åkare som vill komma hit”

Publicerad

Leo Johansson, Maja Dahlqvist och Johanna Hagström är några av de längdskidåkare som skördat både nationella och internationella framgångar i längdspåren de senaste veckorna. De har en sak gemensamt: Alla tränar i samma träningsgrupp.

Deltagare från Dala Sports Academy har de senaste veckorna vunnit tävlingar både vid den svenska längdpremiären i Gällivare genom Anna Dyvik och Leo Johansson och genom Maja Dahlqvist i världscupsprinten i Ruka en vecka senare. Leo Johansson som blev bäste svensk på herrsidan vid distansloppen i Ruka, tränar också han med Dala Sports Academy.

Av de nitton längdskidåkare som togs ut till truppen i Ruka var nio aktiva inom samma träningsgrupp.

– Jag tro att vi har en tilldragande verksamhet som gör att det är väldigt duktiga åkare som vill komma hit, säger Johan Granath, en av tränarna i gruppen.

I klippet utvecklar Johan Granath vad han tror gör träningsgruppen unik.

Dala Sports Academy Elit

Dala Sports Academy Elit (DSA Elit) är Dalarnas egen elitidrottsmiljö inom idrotterna cykel, friidrott, längdskidor, orientering, skidorientering och triathlon. I elitmiljön finns idag ett hundratal idrottare från hela landet där många av dem tillhör landslagsnivån såväl som yttersta världseliten i sin idrott. Sedan starten 1985 har aktiva som varit en del av verksamheten tagit fler än 225 medaljer på OS, VM, världscup och EM.

källa: Dala Sports Academy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.