Faluföretagare döms för sexbrott mot anställda till 1,5 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Ett och ett halvt års fängelse. Det blir straffet för den företagare i Falu kommun som åtalats för en rad sexbrott mot fyra anställda kvinnor.

Brotten skedde på företagarens och de fyra anställdas arbetsplats samt på en arbetsrelaterad fest sommaren och hösten 2023.

Enligt domen har han bland annat kysst en av sina anställda på munnen och tryckt upp en kvinna mot väggen och försökt föra in sin hand innanför en persons underkläder.

Utöver det ska han ha skickat meddelanden med sexuell innebörd.

Döms för 15 sexbrott

Mannen döms nu till fängelse i ett år och sex månader, för ett fall av grovt sexuellt övergrepp, ett försök till sexuellt övergrepp och 13 sexuella ofredanden. Samtidigt frikänns han från misstankar om grovt sexuellt ofredande i två fall, enligt domen i Falu tingsrätt.

Han döms också att betala skadestånd till de fyra anställda på sammanlagt drygt 460 000 kronor.

Företagaren har under rättsprocessen förnekat brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kammaråklagare Jenny Grankvist och företagarens advokat Anders Ericson för några veckor sedan, om deras olika syn på om sexbrotten då var att betrakta som grova eller inte. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.