Bergsmansgården i sommarskrud. Nu ska den öppnas för allmänheten. Foto: Andreas Frid

Falun får ny turistattraktion

Uppdaterad
Publicerad

Falun kommer att få en ny turistattraktion i sommar när huvudbyggnaden på den gamla bergsmansgården i Staberg har återställts så nära det skick som den var i på 1700-talet som man kan komma. Hittills har besökare bara fått se barockträdgården och hyttorna i omgivningen.

Själva bergsmansgården i Staberg har aldrig tidigare visats för allmänheten, men nu pågår ett intensivt arbete för att plocka bort alla spår av de moderna lägenheter som funnit i huset ända sedan 1960-talet.

Bergmansgården byggdes då om och det ansågs som enda chansen att rädda huset undan totalt förfall. Men nu har Länsstyrelsen skjutit till strax över två miljoner kronor för att liksom vrida tillbaka klockan till 1700-talet igen.

– Här kommer man kunna uppleva hur en bergsman levde! säger Olle Lind på Länsstyrelsen Dalarna.

Blir lättillgängligt

Han berättar att bergsmännen var både jordbrukare och industrimän. De brukade jorden och hade även hyttor där förädlade malmen från från gruvan.

– Staberg kommer även vara lättillgängligt för personer med funktionsvariation, säger Olle Lind. Det är en väldigt angelägen del av världsarvet i Falun som vi nu är glada att kunna utveckla vidare!

En bit Frankrike

Dalarnas Versaille kallas Staberg ibland eftersom uppbyggnaden med den omgivande trädgården är snarlik, även om det förstås skiljer en del i storlek. Och till sommaren kommer tidstypiska, vackra möbler att flyttas in i huvudbyggnaden, allt för att återskapa den ursprungliga känslan. Hembygdsföreningen som äger gården och som tagit beslutet att öppna den för turister är förstås nöjd.

– Det var faktiskt på tiden att vi kunde öppna det för allmänheten! säger Lotta Örtendahl som är ordförande för Vika-Hosjö hembygdsförening. Det har länge varit stor förfrågan på att få komma in i bergsmansgården, och vi har kommit fram till att det skulle vara en bra idé. Nu hoppas jag förstås att det kommer många besökare också! avslutar Lotta Örtendahl.

Lotta Örtendahl som är ordförande för Vika-Hosjö hembygdsförening, som äger gården, är glad att allmänheten nu kommer att få se den. Foto: SVT/Anders Hansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.