– Anläggningen täcker hela elbehovet här. På sommarmånaderna kommer den till och med att producera mer el än vad som krävs, så då kommer man att sälja el också, säger entreprenören Lars Hedström vid företaget Switchpower.
Betald om tio år
Anläggningen invigdes genom en knapptryckning av landshövding Maria Norrfalk och därmed var en investering på drygt sju miljoner kronor i drift. Av de sju miljonerna har Falu kommun satsat två och resterande fem miljoner är statsbidrag. Beroende på hur priset på el utvecklas, så väntas anläggningen vara betald efter mellan tio och fjorton år.
– Den är ett väldigt bra exempel som kan inspirera anläggningar, både av solceller och andra spännande anläggningar. Den betyder mycket för Falun och den kommer att betyda mycket för utvecklingen inom energisektorn, säger Dalarnas landshövding Maria Norrfalk.
Ingen sol vid invigningen
Under tisdagen var det jämngrått väder i Falun och anläggningen fick inte känna av några solstrålar. Men om den lyser som den brukar här, omkring 800 timmar under året, ska alla kalkyler hålla. Då kommer uppemot 120 megawattimmar grön el att produceras här per år. Det motsvarar eluppvärmningen för mellan fem och sex normalstora villor.
Tanken är också att andra kommuner och fastighetsägare ska komma till Falun och inspireras av landets största solcellsanläggning, som också ska vara ett forskningsobjekt för Högskolan Dalarna.