Fängelse för Mikael Styrman

Publicerad

LÄNET Mikael Styrman, ägare till Rottneby herrgård i Falun, dömdes på onsdagen till tre års fängelse för grovt skattebrott och skatteavdragsbrott av Haparanda tingsrätt.

Mikael Styrman hade åtalats för skattebrott i mångmiljonklassen, i egenskap av företrädare för Ekfors Kraft, Ekfors Energi, Ekfors mark- och linjebyggnad och Rottneby bruk AB. Han meddelas nu också näringsförbud i fem år.

Kammaråklagare Jan Wallström hade yrkat på att Mikael Styrman skulle dömas till fem års fängelse och sju års näringsförbud.

”Kännbart straff”
– Domen från tingsrätten är ändå i rätt härad och tre års fängelse är kännbart straff. Jag måste läsa domen och se hur tingsrätten motiverar straffet innan jag tar ställning till om jag ska överklaga, säger Jan Wallström.

Mikael Styrman dömdes 2008 av hovrätten till ett års fängelse för skattebrott och grovt skattebrott. Han frigavs villkorligt efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet. Den villkorliga frigivningen förverkas nu av Haparanda tingsrätt, vilket innebär att Mikael Styrmans nya fängelsestraff förlängs med fyra månader.

Enligt Jan Wallström har Mikael Styrman undanhållit staten inkomster på omkring 20 miljoner kronor genom de brott han nu dömts för.

Låter Rottneby herrgård förfalla i protest
Den stridbare Styrman blev rikskänd när han och hans elbolag Ekfors kraft lät släcka gatubelysningen i Övertorneå och Haparanda, efter en tvist med kommunerna.

I Dalarna har Mikael Styrman länge bråkat med Falu kommun om Rottneby herrgård, som han äger och har låtit förfalla fullständigt. Herrgården och den tillhörande skogsfastigheten köpte han för många år sedan, men när han ville avverka den skyddsvärda skogen satte kommunen stopp för det genom att utropa området till naturreservat.

Styrman menade då att kommunen konfiskerade hans skog, och sedan dess har han inte ägnat den vackert belägna herrgården någon uppmärksamhet alls. Förfallet har nu gått så långt att kommunen överväger att tvångsinlösa fastigheten, och fängelsedomen mot Styrman lär inte öka hans vilja och möjligheter att ta hand om gården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer