Barnen i Falun har rest tillbaka i tiden och pröva på hur det var att leva på tidigt 1900-tal Foto: Niklas Hermansson/SVT

Får pröva på att leva på 1900-talet

Uppdaterad
Publicerad

Nu under våren får andraklassarna på Naturskolan i Falun fått göra en speciell resa tillsammans – en tidsresa hundra år tillbaka i tiden.

Det är kommunens naturskola som tar emot elever från olika årskurser för utomhuslektioner i ämnen som djur, natur och historia. Några elever hugger exempelvis ved.

– Det är ganska lätt. Jag har gjort det hemma i sommarstugan flera gånger och jag tycker det är jättekul, säger Emil Berghov som hugger ved ute på gården.

Emil Berghov står ute på gården och hugger ved. Foto: Niklas Hermansson/SVT

Uppleva historien med alla sinnen

På Vassbrittas gård får eleverna hugga ved, karda och baka – och sen får några gå ner till faluån och tvätta mattor. För det måste vara rent och fint hemma på söndag då prosten kommer för att ha husförhör.

– Syftet är att barnen ska få en känsla av hur det var att leva förr och uppleva den tiden med alla sinnen, säger Anna-Karin Axellie som är lärare Naturskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.