Trots att trycket på IVA i Falun är mycket lägre än när det var som värst i våras känner Torbjörn Roos, verksamhetschef, en oro inför vintern. Foto: Anders Hansson, SVT

Färre coronapatienter på IVA – men oro inför vintern

Publicerad

Under våren utökades intensivvården i Falun från en till tre avdelningar. Nu är man tillbaka på en ordinarie avdelning – men med beredskap för att kunna utöka antalet platser igen.

Alla i Dalarna som insjuknat i covid-19 och behövt intensivvård har vårdats på Falu lasarett. Där har man under våren fått kalla in personal från andra avdelningar och utöka antalet platser. Under sommaren skedde en inbromsning av de allra svåraste sjukfallen och därför avvecklades de två extra avdelningarna successivt.

Nu under hösten finns endast den ordinarie avdelningen kvar, men den är utökad med ett par vårdplatser.

– Vi får ju bara in de allra sjukaste här, men det har varit en stor minskning jämfört med i våras när det var som värst. Men det är viktigt att betona att faran inte är över, säger Torbjörn Roos som är narkosläkare och verksamhetschef på IVA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inifrån IVA i Falun

Mer i ämnet