Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Postnord börjar dela ut post varannan dag i Gävleborg och Dalarna, berättar Katarina Sörman, distributionsområdeschef på Postnord. Foto: SVT

Färre skickar brev – till våren kommer posten varannan dag i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Till våren börjar Postnord dela ut post varannan dag i Gävleborg och Dalarna.

– Fakturor, löneavier och kontoutdrag får man digitalt idag och då har vi färre brev att dela ut, säger Katarina Sörman som är distributionsområdeschef på Postnord.

– Brevvolymen har minskat med 50 procent de senaste tio åren. Det innebär ju också att våra intäkter minskar och då behöver vi se över våra kostnader, säger Katarina Sörman.

Varannandagsutdelningen har redan införts i södra Sverige och i början av nästa år har turen kommit till Gävleborg och Dalarna. Istället för varje dag ska brev, reklam och tidningar delas ut varannan dag. Måndag, onsdag fredag ena veckan och tisdag och torsdag den andra.

Paket varje dag

– Som det är idag passerar vi var tredje brevlåda utan att lägga på ett brev. Med varannandagsutdelning kommer vi att ha brev till varenda brevlåda istället.

Precis som nu kommer paket, varubrev och expressbrev att delas ut varje dag.

Utdelning av post varannan dag gäller både tätorter och de som har postservice med lantbrevbäring.

Kan bli uppsägningar

Om varannandagsutdelningen kommer att innebära uppsägningar av brevbärare är ännu oklart.

Hör Katarina Sörman berätta om post varannan dag i klippet.

Post varannan dag – vad tycker du om det?

Nu avslutar vi chatten – tack för det stora intresset och alla inlägg!

Johan • FÖRSÄMRAD SERVICE.
SÄNK SKATTEN, TACK !

SKATTEPENGARNA RINNER BOKSTAVLIGEN
UR STATS KASSAN - HÄR ÄR RESULTATET !
(TYVÄRR BARA ETT AV DOM ...)

Jack Aronsson • Det märkliga är alla klagomål från dem som ändå använder sin dator för att klaga. Lär er använda er dator till det ni behöver ... så behöver ni heller inte klaga hela tiden. De som inte har telefon eller dator bor säkert så ocentralt att myndigheterna har svårt att nå dem. Men de är så fåtal att man också kan hantera den lilla delen ... som dessutom är på väg att helt försvinna. Bara att gilla utvecklingen och hänga med. Det kan tydligt konstateras att brev är en företeelse som definitivt är på väg bort ur vardagen.

Gunilla Storck • Det kommer att innebära att dagstidningar som kommer med posten blir ytterligare försenade med 1-2 dagar. Vilket kommer ta död på papperstidningar

Maria G • Bedrövligt att göra så ! Då ska vi väl betala mindre skatt för det också ? Service monteras ner och vi medborgare har inget att säga till om ! Det finns faktiskt personer och företag som behöver postutbärning och paket dagligen inte minst !Dåligt ! Och hur tänker man miljömässigt på miljön när man måste åka med bil 1 mil minst för att hämta försändelser på utlämningsställen ! Varför kan inte posten ta fler av dessa uppdrag?

Ivar H • Ja men va bra då kommer fakturorna bara varannan dag och så kan dom halvera ledningen för postnord på engång när dom ändå är ifarten tänker jag

Hg • Verkligen bra beslut,finns fortfarande möjlighet att skicka express brev. Vill man ha reklamutskick ut en viss dag får man väl som näringsidkare betala för det

Herr T • vi får väl skylla oss själva börja skicka mer post så löser det sig

Rolf Skoglund • Det är okej varannan dag. Nu åker postbilen förbi många brevlådor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Dalarna
Mer Nyheter